Cuba, het land van sigaren, rum en salsa

Cuba is het grootste eiland in het Caribische gebied. Het is een zelfstandig land dat een enorme rijke geschiedenis heeft. De vele koloniale gebouwen in het land maken het aanzien voor de toerist voortreffelijk. Met een mojito in de hand op een terras naar oude auto die voorbij rijden kijken? Wie kijkt daar nu niet naar uit?

Toeristen weten de laatste jaren massaal het land Cuba te vinden. Net als vroeger. En niet voor niets. Een groepsreis naar Cuba of zelfstandig reizen naar het land is meer dan de moeite waard. Het land – met als hoofdstad Havana – heeft ten slotte erg veel te bieden. De officiële taal is Spaans. En wilt u weten wat het bekendste exportproduct van Cuba is? De sigaar natuurlijk.

Cuba beschikt ook over veel natuur en imposante bergen. Er is een enorme diversiteit te ontdekken in de natuur. Het eiland Cuba is ongeveer 1250 kilometer lang en 190 kilometer breed en het bevindt zich aan de noordelijke kant van de Caribische Zee, niet ver bij de kust met Miami en Mexico vandaan.

Er zijn veel bergen. Die bevinden zich vooral in het zuiden, in de Sierra Maestra. De hoogste berg meet hier liefst 1974 meter. De rest van Cuba is heuvelachtig. Hierdoor is het klimaat gedurende het gehele jaar ongeveer hetzelfde. Alleen niet wanneer het orkaanseizoen aanbreekt want daar heeft het land wel mee te maken: vervelende orkanen.

Sigaren en salsamuziek

Cuba staat vooral bekend om haar sigaren (Che Guevara, Cuba Libre), salsamuziek en de vele oude auto’s die tussen mooie koloniale gebouwen rijden. Het land exporteert verder veel suiker, rum en dus de salsamuziek. Je vindt overal over de wereld Cubaanse salsabars en deze zie je ook op Cuba zelf ook.

Demografie

In Cuba wonen rond de 11 miljoen inwoners waarvan er minimaal 2,3 miljoen in de hoofdstad Havana wonen. De meeste van deze mensen spreken Caribisch-Spaans. Enkele noemenswaardige statistieken over de bevolking zijn dat maarliefst 99,8% van de inwoners kan lezen en schrijven, dit is één van de laagste scores voor alfabetisme ter wereld. Daarnaast is de levensverwachting ongeveer 78,3 jaar, in Nederland is dit een jaar hoger met 79,2 jaar. Het percentage kindersterfte per jaar ligt ook zeer laag. De bevolking bestaat uit de volgende samenstelling: 65% blanke mensen, 11% zwarte mensen en 25% mulat. Een mulat is een persoon die geboren is uit een blanke vader en zwarte moeder of omgekeerd. De blanke persoon heeft in de meeste gevallen afstammelingen van Europese afkomst.