Reizen met enkel je handbagage

Als je op reis gaat, heb je natuurlijk bagage nodig. Tegenwoordig is het echter helemaal niet zo normaal meer dat je deze gratis mee mag nemen. Het is belangrijk om dit te controleren, voordat je bij het vliegveld aankomt. Het zou toch even balen zijn als je dan moet bijbetalen om je spullen, die je toch echt nodig hebt, mee te krijgen op reis. Wat wél altijd gratis is, is je handbagage. Er zijn dan ook steeds meer mensen die alleen op handbagage reizen. Als je het slim aanpakt, is dit ook zeker mogelijk!

De afmeting en het gewicht

Ook al is handbagage gratis, zitten er nog wel richtlijnen aan verbonden. Helemaal leuk en aardig als je met een 4-persoons koffer aankomt, maar die gaan ze je dus echt niet mee het vliegtuig in nemen. Dit is gewoon niet mogelijk, in verband met de ruimte. Als iedereen dat zou doen, past het allemaal niet meer in de hokjes boven de stoelen. Daarom is er een maximale afmeting vastgesteld. Ook het gewicht kan naar gekeken worden. Zet je koffer, rugtas of backpack dus als je klaar bent met pakken even op de weegschaal om te controleren of je hier niet overheen gaat. Controleer per vliegtuigmaatschappij wat de regels zijn! Vaak staan ze met een soort metalen vorm over de loopband heen. Als je koffer in het gat van deze vorm past, mag hij mee als handbagage. Anders moet de koffer nog steeds als ruimbagage worden ingecheckt.

Het gaat veel sneller!

Een bijkomend voordeel van alleen handbagage meenemen, is dat je er tijd mee wint. Je hoeft deze bagage namelijk niet in te checken. Dat scheelt weer een lange rij! Zo kan je eerder een plekje zoeken bij je gate en nog een beetje de winkels langs.

Inpakken met weinig ruimte

Als we even niet uitgaan van het gewicht, kan je denken “hoe krijg ik dan alles dat ik wil meenemen mee in die kleine ruimte?”. Dat is een kwestie van slim inpakken. Online zijn er zat tips te vinden. Enkele hiervan zijn:

  • Rol je kleding op. Als je kleding oprolt, neemt het namelijk veel minder ruimte in
  • Neem je sokken mee in je schoenen. Dat is toch loze ruimte die anders niet gebruikt wordt.
  • Gebruik ziplock zakjes. Door je kleding op te rollen én in ziplock zakjes te plaatsen, maak je ze een soort vacuüm. Oftewel: nog meer ruimte besparen!
  • Neem geen grote flessen shampoo en gezichtsreiniger mee. Gebruik kleine reis-formaat flesjes die je vult. Meer heb je toch niet nodig! Let wel op dat er voor vloeistoffen in handbagage regels zijn! Gezien je maximaal 1 liter vloeistof in de handbagage mag meenemen en verpakkingen niet groter mogen zijn dan 100ml, kun je dus 10 flesjes van 100ml meenemen. Deze dienen verpakt te zijn in een apart (doorzichtig) tasje die je kan dichtmaken.