Vakantie en een visum

Je bent helemaal klaar voor de vakantie van je dromen naar Nieuw-Zeeland. Je spullen zijn gepakt, alles thuis is afgerond en je bent op weg naar het vliegveld. Bij aankomst van bestemming kom je echter als nare verassing het land niet in! Wat is er aan de hand? Grote kans dat je niet in het bezit bent van een visum, dat je wel had moeten aanvragen. Voorkom deze situatie en doe eerst goed onderzoek voor je ergens heen gaat!

Wat is precies een visum?

Heel simpel gezegd, is een visum een officiële toestemming om een land binnen te reizen en hier ook te verblijven. Dit visum wordt gegeven door het land waar je naartoe wilt gaan.Door te werken met vis kan het land kan controleren wie er allemaal het land binnenkomen. Er zitten dan ook bepaalde voorwaarden aan een visum vast. Ga je op vakantie? Dan is een visum vaak standaard 90 dagen geldig. Ook staat er op het visum aangegeven hoe vaak je het land kan binnenkomen. Het kan zijn dat je maar 1 keer ermee mag binnentreden, wat betekent dat je dus niet even een dagje naar een buurland kunt reizen, omdat je dan bij terugkeer niet nog eens de grens over kan met je visum. Er zijn ook visa met een ‘multiple entry’. Dan heb je onbeperkt toegang. Als laatste kan er in een visum worden aangegeven dat je bijvoorbeeld geen werk mag verrichten in het land om bij te verdienen.

Verbreken van de regels

Houd je je niet aan de opgelegde voorwaarden? Dan kan dit gevolgen hebben. Het ligt er per situatie aan hoe ernstig dit is. Er kan een boete opgelegd worden die je bij vertrek moet betalen, maar ook een tijdelijk of zelfs permanent verbod om het land nogmaals te bezoeken.

Soorten visa

Er zijn verschillende soorten visa om aan te vragen voor verschillende doeleinden.

Toeristenvisum
Dit visum geeft korte termijn toegang tot het land. Zoals hierboven beschreven is dit meestal zo’n 90 dagen

Transitvisum
Wil je door een land heenreizen? Dan heb je een transitvisum nodig. Dit geeft je het recht om door het land heen te gaan, maar niet om hier te verblijven. Om deze reden is dit visum dan ook erg beperkt geldig. Dit kan zijn van elke uren tot enkele dagen. Bij dit visum is vaak een voorgeschreven route die gevolg moet worden.
Uitreisvisum
Dit visum is niet om een land binnen te komen, maar juist om een land te mogen verlaten. Dit visum wordt dus gegeven door het thuisland in plaats van het land waar je heen reist. Een uitreisvisum wordt veelal gebruikt voor arrestanten die na het vastzitten toestemming nodig hebben om het land weer te verlaten.
Verblijfsvergunning
Als je een verblijfsvergunning aanvraagt, geldt dit voor een langere tijd. Dit geeft je de mogelijkheid om een volwaardig lid van de maatschappij in dat land uit te maken. Met deze vergunning kun je dus bijvoorbeeld een werkvergunning krijgen, studeren, medische hulp ontvangen of herenigd worden met je gezin. Dit valt vak onder een tijdelijke vergunning. Wil je een permanente verblijfsvergunning? Dan moet je asiel aanvragen.