Hotelsterren: Hoe meer, hoe beter?

Vorige week zijn alle vakanties weer in Nederland begonnen. Dit betekent dat een groot deel van Nederland op vakantie gaat. Het ene deel besluit om lekker in Nederland te blijven, terwijl een ander deel besluit om het buitenland te gaan verkennen. Dit betekent ook dat er weer televisie kan worden gemaakt door Rob Geus en Thuis Zeeman met het programma ‘Red mijn vakantie!’. In dit programma helpen zij vakantiegangers die op hun vakantieadres in de problemen zitten. Soms staan ze vakantiegangers bij op een camping of een bungalowpark, maar het komt ook geregeld voor dat een hotel niet aan de eisen van de vakantieganger voldoet. Maar wat betekenen eigenlijk hotelsterren voor de kwaliteit van een hotel?

Hotelsterren

Sterren maken het voor hotels mogelijk om door middel van vastgestelde richtlijnen aan bepaalde eisen te voldoen. Hierbij geldt dat hoe meer sterren een hotel heeft, hoe beter de kwaliteit, service en faciliteiten van het hotel zijn. Bij het beoordelen van hotels wordt er namelijk gekeken naar de faciliteiten, de mate van service in een hotel en de kwaliteit van de verzorging. Bij één ster gaat het vooral om een accommodatie met slechts een zeer beperkt aantal faciliteiten, terwijl vijf sterren om een luxueus resort met diverse restaurants, zwembaden en andere faciliteiten gaat. Toch blijkt uit onderzoek van het Europees Consumenten Centrum (ECC) dat de beoordeling van de hotels niet overal gelijk is. Hierdoor kan een hotel in Nederland bijvoorbeeld drie sterren hebben, terwijl een vergelijkbaar hotel in Griekenland vier sterren heeft. Dit kan betekenen dat het hotel soms niet helemaal aan je verwachtingen voldoet, omdat je misschien ergens anders beter bent gewend voor hetzelfde aantal sterren.

Kijken, vergelijken en boeken!

Kijk dus niet alleen naar de sterren van een hotel, maar kijk ook naar de ervaringen van vakantiegangers die al in het hotel zijn geweest. Zij hebben een bepaalde kennis en mening over het hotel en delen dat graag in een review op internet. Als er bijvoorbeeld een bepaalde klacht over een te klein zwembad vaak op een ervaringensite voorkomt, dan kun je er rekening mee houden dat het zwembad misschien niet aan alle verwachtingen zal voldoen. Hierdoor ben je goed voorbereid en weet je wat je wel en niet van een hotel kunt verwachten. Je kunt trouwens niet alleen hotels op internet bekijken en vergelijken, maar je kunt ook ervaringen en reviews van reisbureaus, online reiswebsites en andere toeristisch gerelateerde onderwerpen op internet vinden. Zo kun je op jouw tempo rustig alles bekijken en vergelijken. Het enige wat je daarna nog moet doen is het boeken van je vakantie. Alvast een fijne vakantie!