Auto huren in het buitenland?

Zo nu en dan komt het voor dat mensen een auto willen huren in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een gezin dat op vakantie is in een redelijk afgelegen gebied waarbij het dan toch wel handig is om een auto bij de hand te hebben. In veel gevallen huren mensen dan een auto vlakbij het vliegveld als ze geland zijn op de plaats van bestemming. Vervolgens kunnen ze dan met de auto, als alle papieren in orde zijn gemaakt, naar hun vakantiebestemming rijden. Dat is natuurlijk wel zo handig, koffers achterin en rijden maar. Natuurlijk moet u er dan wel op letten dan er een goede autoverzekering bij de huurauto hoort zodat u goed beslagen ten ijs komen, mocht u onverhoopt een ongeluk krijgen met de auto.

In eigen land regelen

Het is aan te raden als u van plan bent om een auto te huren in het buitenland, om dat al in eigen land te regelen. Veel autoverhuurbedrijven hebben contacten met verhuurbedrijven in het buitenland en kunnen voor u alle administratieve zaken van tevoren regelen. Het voordeel is dat u in het Nederlands kunt overleggen en dat u thuis al kunt controleren of alle papieren, zoals bijvoorbeeld een autoverzekering, in orde zijn. U hoeft dan niet in een vreemde taal in het land van uw bestemming te overleggen met de plaatselijke autoverhuurder, wat u uiteindelijk alleen maar rust zal geven.

Huurcontract

Veel autoverhuurbedrijven maken gebruik van een standaard huurcontract. Het is van groot belang dat u het huurcontract heel goed doorleest en pas ondertekent als alle punten duidelijk zijn. Naast de gegevens van de huurder en de verhuurder zult u zaken tegenkomen als de kilometerstand bij vertrek, het huurbedrag, al aanwezige schade, de bijbehorende verzekeringen en meer van dat soort zaken. Vooral het onderdeel al aanwezige schade is zeer belangrijk, controleer dat goed, zo kunnen er geen misverstanden ontstaan als u de auto terugbrengt. Controleer dan ook goed of de auto naast de schade genoemd in het huurcontract nog andere schade heeft. Is dat geval, vermeld dat dan direct aan de verhuurder zodat die extra schade alsnog in het huurcontract kan worden opgenomen. Voorkomen is beter dan genezen zullen we maar zeggen.

Huurauto goed controleren

Als u uw huurauto ophaalt of juist weer terugbrengt is het van groot belang om te controleren of op dat moment alles met de auto in orde is. Werken bijvoorbeeld alle lichten, start de auto goed, slaat die niet zomaar af, zijn de remmen in orde, allemaal punten belangrijk zijn om te controleren. Het is ook handig om bij het ophalen van de auto foto’s te maken van de huurauto zodat u bewijs heeft hoe de auto eraan toe was bij het ophalen.