Als jij in de winter naar bestemmingen met (extreem) koud weer reist, dan moet je echt weten wat jij daar het beste kunt dragen. De temperaturen zullen hier af en toe behoorlijk laag zijn en de gevoelstemperatuur kan soms nog kouder zijn door de wind of door het sneeuwen.

Gebruik onze tips om de juiste Airforce kleding te kiezen voor de winter; waaronder een winterjas jas, warme broeken, wandelschoenen en accessoires. Zo zal je tijdens je bezoek aan jouw winterbestemming aangenaam warm blijven. Leer jezelf met deze handige mini-gids dus ook als een lokaal iemand te kleden. 

Kleed je in laagjes aan

Geloof het of niet, maar het is geen probleem om in de winter prima warm te blijven en van het frisse buitenleven te genieten. Mits jij je maar aan een paar basisregels houdt. De belangrijkste regel is dat jij je kleding altijd in laagjes moet aanbrengen.

De basislaag

De basislaag is daarbij zonder twijfel het belangrijkste. Zie die basislaag bij koud weer maar als een soort tweede huid. De sleutel tot een goede basislaag is het gebruik van een materiaal dat het zweet van je lichaam afvoert. Want hoe meer je zweet, hoe kouder je het kunt krijgen! Je wilt ervoor zorgen dat het prettig aansluit en comfortabel is. Vermijd hierbij katoen, want dit houdt het vocht vast. Geef de voorkeur aan natuurlijke vezels boven synthetische zoals polyester. Merinowol werkt het beste.

De tussenlaag

Bij de tussenlaag draait alles om het vasthouden van jouw warmte. De meeste mensen denken dat je een groot pooljack moet dragen om warm te blijven. Maar de sleutel is om een ademende laag aan te brengen. Dons en merinowol werken het beste om jouw warmte vast te houden. Denk hierbij aan een donsjack. Een fleece of wollen sweater is een voortreffelijk alternatief. Hoewel fleece niet zo goed presteert als het vochtig wordt. Voor broeken wordt er ook wol of fleece aangeraden.

De buitenlaag

Het hebben van de juiste buitenlaag helpt jou optimaal om je tegen de harde elementen zoals regen, wind en sneeuw te beschermen. Met de juiste lagen eronder, zorgt jouw toplaag jas ervoor dat de wind jou niet van je warmte berooft. Je wilt hierbij zeker naar iets op zoek gaan dat waterdicht en ademend is. Nylon of polyester is een goede keuze. Gore-Tex is in dit geval bijzonder duurzaam, echt waterdicht en ademend, plus windbestendig.

Onthoud goed dat alle kledinglagen die jij draagt ademend moeten zijn als je dit lagen systeem wilt laten werken. Laat je dus zeker niet misleiden door te denken dat iets omvangrijkers beter is!

Bescherm je hoofd, gezicht en tenen

Het is absoluut geen mythe dat al jouw warmte via je hoofd, voeten en handen ontsnapt. Deze lichaamsdelen zijn bovendien vaak de eerste dingen die de kou voelen. Draag daarom altijd een muts en handschoenen! Kies bijvoorbeeld voor een warme muts met een fleecevoering, of iets anders dat je oren uitstekend bedekt.

Kies daarnaast een sjaal die bij je past. Een pashmina sjaal kan zeker chic zijn, maar een traditionele sjaal van merinowol is warmer zijn. Ook warme handschoenen zijn een noodzaak. Zoek bijvoorbeeld naar Thinsulate handschoenen met leren grepen op de vingers en handpalmen. Als het echt koud is of als jij een behoorlijk lange tijd buiten verblijft, voorzie je handschoenen dan van een extra laag van geïsoleerde wanten.

Je voeten in de winter warm houden kan voor velen de grootste uitdaging zijn. En dan vooral op die echt koude dagen. Daarom is de beste oplossing om jouw sokken in laagjes aan te doen. Zorg er dus voor dat je een maat wandelschoenen koopt die met deze extra lagen sokken rekening houdt. Want te strakke boots zullen je tenen doen bevriezen!

Je goed voor koud weer kleden kan soms een uitdaging zijn. Maar met de juiste lagen en accessoires kun ook jij het hele winterseizoen behaaglijk warm blijven. Zeker als je van onze handige tips gebruikmaakt.