De meeste mensen weten niet echt wat ze van een vakantie in de Balkan kunnen verwachten. Een Eurostat rapport geeft echter als belangrijkste voordeel dat de Balkanlanden een stuk goedkoper dan de rest van de Europese landen zijn. Dit voordeel is vooral in de landen te vinden die zich nog steeds buiten de EU en de Schengen zone bevinden. Dit geldt dus niet voor de EU-lidstaten Slovenië, Kroatië en Griekenland.

Je kunt aan de hand van de cijfers in dit rapport concluderen dat deze vriendelijke prijs standaard voor de hele reiservaring geldt. Dus zowel voor de accommodatie, het openbaar vervoer en andere mogelijke uitgaven. Als je naar naar de goedkoopste Europese landen op zoek bent, dan zou je zeker aan de volgende drie Balkan Landen kunnen denken.

Het nog niet  ontdekte Bulgarije

Bulgarije staat vaak bovenaan het lijstje van de goedkoopste landen in Europa om op vakantie te gaan. En dit met een goede reden. Om te beginnen is Bulgarije voor een groot deel nog behoorlijk onontdekt door toeristen.

Het is daarnaast nog het meest bekend bij de reizigers die graag in de zomer een goedkope vakantie aan de Zwarte Zee willen pakken. Maar zelfs dan zijn de kosten voor accommodatie, vluchten en entertainment nog steeds een fractie van wat je in West-Europa zou betalen!

Roemenië en het Karpaten gebergte

Roemenië is één van de goedkoopste bestemmingen in Europa. Dit vooral als je naar de Karpaten gaat om daar het ongerepte landschap te verkennen. Of naar Bucovina in Transsylvanië om hier de beroemde geschilderde kloosters te zien.

Maar zelfs als je ervoor kiest om de populairste bestemmingen te bezoeken, is Roemenië nog steeds zeer betaalbaar. Onthoud echter wel dat de treinen er niet altijd in de beste staat zijn, maar gelukkig wel veilig en erg goedkoop. Uit eten gaan is trouwens ook bijzonder goedkoop in Roemenië en deze maaltijden vullen goed.

Montenegro aan de Adriatische Zee

Dit Balkanland is één van de meest charmante en betaalbaarste vakantiebestemmingen in Europa. Montenegro biedt immers niet alleen een zeer aantrekkelijke kustlijn, schilderachtige meren, maar ook steile bergen plus allerlei historische juweeltjes.

Er is hier voor iedereen een aangename vakantie te ervaren. Als je met een redelijk budget reist, dan kun je zeker een zeer luxe vakantie voor een fractie van de kosten beleven. Een Airbnb accommodatie huren kost ook weinig, evenals het eten in de lokale restaurants. Het kan in juli en augustus behoorlijk druk aan de kust van Montenegro zijn. Een bezoek in juni en september is beter, als er minder toeristen zijn.

Kortom

De Balkan is absoluut een perfecte vakantiebestemming. Het biedt voor ieders budget of smaak wel aangename activiteiten en bezienswaardigheden. Of je nu van cultuur en geschiedenis houdt. Of actieve outdoor activiteiten. Of gewoon naar een luie vakantie reis op zoek bent naar enkele van de mooiste stranden van Europa. De Balkan heeft het allemaal.